De 7 testprincipper

Blog, 12, oktober 2023

Blog, 12, oktober 2023

Testprincipper er en række grundlæggende koncepter som sikrer god praksis på testaktiviteter, og som generelt hjælper med at sikre en effektiv testproces.

Igennem tiden er der foreslået en række testprincipper, der giver generelle retningslinjer for al test. ISTQB Foundation beskriver 7 principper, som vi beskriver nedenfor.

1. Test viser tilstedeværelse, men ikke fravær af defekter.

Test kan vise, at der er defekter i testobjektet, men kan ikke bevise, at der ikke er defekter. Dette princip understreger, at det primære formål med at teste er at identificere defekter eller problemer i softwaren. Test kan reducere muligheden for, at der stadig findes defekter i softwaren, men selv hvis ingen defekter findes, kan testen ikke bevise softwarens korrekthed.

2. Udtømmende test er umulig.

Det er ikke muligt at teste alle input, alle scenarier eller alle generelle funktioner i et komplekst software system. Derfor bør testindsatsen fokusere på områder med høj prioritet, ofte anvendte funktioner og scenarier, der sandsynligvis har defekter. Til dette kan man benytte testteknikker til at designe sin test og risikobaseret test til at prioritere den.

3. Tidlig test sparer både tid og penge.

Testaktiviteter skal starte så tidligt som muligt i processen. At opdage og håndtere defekter tidligt i processen er mere omkostningseffektivt og reducerer sandsynligheden for, at defekter spredes til senere udviklingsfaser. For at finde defekterne tidligt, bør man påbegynde både statisk og dynamisk test, så tidligt som muligt.

4. Defekter klynger sig sammen.

Dette princip antyder, at defekter har en tendens til at klynge sig sammen eller koncentrere sig i specifikke områder eller moduler af softwaren. Testere bør fokusere deres indsats på disse højrisikoområder for at øge sandsynligheden for at finde kritiske defekter.

5. Gentagelse udvander test (tidligere Pesticidparadokset)

Hvis de samme test gentages for mange gange, bliver de gradvist mindre effektive til at finde nye defekter. For at undgå denne effekt kan det være nødvendigt at opdatere testcases og -data, og der kan være behov for at skrive nye test. I nogle tilfælde kan det dog være gavnligt at gentage samme test f.eks. ved automatiseret regressionstest.

6. Test er kontekstafhængig.

Der findes ingen universelt anvendelig tilgang til test, og effektiviteten af test afhænger af softwareprojektets kontekst. Forskellige projekter kan kræve forskellige testtilgange, teknikker og prioriteringer. Teststrategier bør tilpasses projektets specifikke behov.

7. Fravær-af-defekter fejlslutningen.

Det er en fejlslutning (dvs. en misforståelse) at forvente, at verificering af softwaren sikrer et systems succes. Dette princip minder os om, at finde og rette defekter ikke er det eneste mål med testning. Testning bør også vurdere, om softwaren opfylder sine krav og om den tilfredsstiller brugernes behov og forventninger. Manglen på defekter garanterer ikke brugertilfredshed.

Find de 7 principper på tegninen

Nedenfor finder du de 7 principper på tegningen. Illustrationen er ikke kun lavet, så man skal kunne forstå den ved første øjekast, men som en del af en memoteknik som bliver brugt på ISTQB Foundation, så man nemmere kan huske principperne til eksamen. Deltag på ISTQB Foundation for at få hele gennemgangen af illustrationen. 

Vil du blive klogere?

Vil du blive klogere på de 7 testprincipper, samt generelt om testterminologi, teknikker, metoder og meget mere, så vil vi anbefale at tage ISTQB Foundation. Læs mere om kurset her.

Hvem har tegnet de 7 testprincipper?

Tegningen er udviklet og tegnet af TestHusets underviser og Lead Education Architect, Lars Bjørstrup. Lars er tidligere professionel illustrator og har lavet illustrationer til alt fra børnebøger og avisforsider til plakater og hjemmesider. 

TestHusets kurser indeholder mange af lignende illustrationer fra Lars, hvilket skal være med at man nemmere kan huske begreber, teknikker m.m. fra pensum.