HVAD ER ISTQB?

ISTQB ER EN INTERNATIONAL ORGANISATION, SOM STÅR FOR ET INTERNATIONALT CERTIFICERINGSPROGRAM INDEN FOR SOFTWARETEST, MEN HVAD ER ISTQB FOR EN ORGANISATION OG HVILKE CERTIFICERINGER KAN MAN TAGE UNDER ORGANISATIONEN? 

Vi vil i blogindlægget komme ind på hvad ISTQB er, hvad den danske organisation, DSTB laver, hvilke internationale certificeringer man kan tage inden for området og hvorfor det er vigtigt at have.

ISTQB ORGANISATIONEN

ISTQB (International Software Testing Qualifications Board) er en international, uafhængig, demokratisk sammenslutning, der har udarbejdet et certificeringsprogram inden for softwaretest, der bruges i hele verden. Der er udstedt over 500.000 certificeringer i over 120 lande.

ISTQB vision (Kilde ISTQB’s hjemmeside):

“Defining and maintaining a Body of Knowledge which allows testers to be certified based on best practices, connecting the international software testing community, and encouraging research”

Læs mere på ISTQB’s hjemmeside.

DANSKE AFDELING AF ISTQB – DSTB

Den danske underafdeling af ISTQB hedder DSTB, som står for Danish Software Testing Board. Dette er den akkrediterende myndighed, som sørger for at kursusudbyderne og underviserne lever op til de krav der er for at kunne holde forbedrende kurser til ISTQB certificeringer. De sørger desuden for at sikrer de danske interesser i de internationale pensum, for at oversætte dem til dansk og for at udarbejde danske eksamener.

Både ISTQB og DSTB er baseret på frivillig arbejdskraft fra hundredvis af internationale eksperter, som ønsker at påvirke udviklingen af softwaretest ved at tilbyde ISTQB´s certificeringer og ved aktivt at deltage i debatten om softwaretest.

Det er Dansk IT som sørger for at afholde eksamen enten selvstændigt eller i forlængelse af et kursus i samarbejde med en kursusudbyder.

DSTB’s vision (Kilde DSTB’s hjemmeside):

Vores vision er, at vi vil påvirke udvikling af softwaretest på verdensplan, ved aktivt at deltage i det arbejde, der udføres af ISTQB. Dette omfatter både udarbejdelse af pensum på nye områder, hvor ISTQB beslutter de vil tilbyde certificering, og aktiv deltagelse i udvikling af eksamensspørgsmål til de samme certificeringer.

Vi vil påvirke udviklingen af softwaretest i Danmark ved at tilbyde ISTQB´s certificeringer i Danmark og ved aktivt at deltage i debatten om softwaretest i Danmark.

Læs mere på DSTB’s hjemmeside

HVORFOR SKAL MAN TAGE EN CERTIFICERING FRA ISTQB?

Inden for it-verdenen er det højt på ønskelisten at få en certificering. Dette gælder både for medarbejdere, ledere og organisationer. For medarbejderen ønsker man at få officielle papirer på den viden man har og organisationer ønsker at arbejde efter en standard. Ud over dette får man følgende ved at vælge en certificering fra ISTQB:

  • Fælles terminologi inden for softwaretest
  • Ensartet måde at gøre tinge på
  • En professionel tilgang til test af software
  • Viden om international best practice
  • Dokumentation på kompetencer

De fleste danske virksomheder følger en eller anden form for standard fra ISTQB. Det er i mange organisationer et minimumskrav at have en ISTQB Foundation, hvis man skal arbejde professionelt med test i deres it-afdeling.

Hele 45 % af alle TestHusets kursister tager et kursus med certificering. Desuden så fastslår hele 91 % af HR afdelingerne på verdensplan at certiciceringer bør være et udvælgelseskritierie når man skal rekruttere en ny IT-medarbejder (Kilde: ISTQB.org).

OVERSIGT OVER TESTHUSETS ISTQB KURSER

MEST POPULÆRE
13.900 DKK

ANDRE KURSER FRA ISTQB

ISTQB har lavet et roadmap over alle de syllabus, som de enten har udviklet eller har planer om at udvikle på sigt. Det er ikke alle certificeringer som henvender sig til det danske marked, men har du et ønske om en specifik certificering, så hører vi meget gerne fra dig. Oversigten er fra 1. august 2018.